Gardžiuokimės su naujos receptų knygos „Prancūzijos virtuvė“ autore Dangira Šimašiute

Ponaujametis laikotarpis mėgstantiesiems sukiotis virtuvėje prasideda gera naujiena: sausio 11 d., trečiadienį, 18 val. Gargždų kultūros centre vyks prancūziškų patiekalų degustacija ir susitikimas su ką tik išleistos ir labai estetiškai parengtos receptų knygos „Prancūzijos virtuvė“ autore D. Šimašiute. Beje, Dangira ne tik pati išbandė aprašytus receptus, bet ir iliustravo savo nuostabiomis fotografijomis. Tad knygos puslapiai tokie viliojantys, net atrodo gardžiai kvepiantys.

– Dangira, kaip apskritai pamėgote virtuvę, gal tai šeimos tradicija? O kodėl receptų knygai pasirinkote būtent Prancūzijos?

– Nuoširdžiai manau, kad pomėgį sukiotis virtuvėje paveldėjau iš savo mamos. Ji visada sugebėjo „iš kirvio“ išvirti gardžią košę. Kai buvome vaikai, kaip ir visi anuomet, mes valgėme tai, ką užsiauginome, tad produktai būdavo gana paprasti. Bet net paprasčiausia mamos virta sriuba buvo išties labai gardi. Pati gaminti pradėjau dar vaikystėje. Devyniolikos pakėliau sparnus į platųjį pasaulį, tada man atsivėrė visai kitos kulinarinės platumos su skonių ir kultūrų įvairove. Kad būtų lengviau dalintis gurmaniškomis idėjomis, prieš dvejus metus įkūriau savo tinklaraštį „Duok druskos“. Neilgai trukus man paskambino iš leidyklos „Smaguris“ ir paklausė, ar nenorėčiau bendradarbiauti ir parašyti knygą apie Prancūzijos virtuvę. Juk jau daugybę metų gyvenu šioje nuostabioje šalyje ir neblogai pažįstu jų įpročius. Sutikau net nesudvejojusi, mat išleisti kulinarinę knygą buvo sena mano svajonė.

– Vos tik atsiverčiau Jūsų knygą, pirmame puslapyje radau tokius gundančius sakinius: „Prancūzai savo virtuvėje naudoja tik riebią grietinėlę“, „Jei recepte nenurodyta kitaip, rinkitės sausą baltąjį ar raudonąjį vyną“… Bet ar tai sveikuoliška? Juk dabar mes pagauti sveiko gyvenimo būdo idėjos, o moterys itin bijo antsvorio…

– Ruošdami maistą prancūzai nemėgsta kompromisų. Jie neaukos kalorijų dėl gero skonio. Pavyzdžiui, liesa grietinėlė desertui neišsiplaks taip gerai, kaip riebi grietinėlė, tad galutinis rezultatas nebus toks puikus. Prancūzai geriau valgys skaniai, bet ne per daug. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog visos prancūzaitės yra lieknos be jokių pastangų, nors visada mėgaujasi batonu su sūriu ar skaniu pyragaičiu. Bet iš tiesų jos turi savo mitybos taisykles, laikosi dietos, tik garsiai apie tai nekalba. Dieta joms dažniausiai padeda ne mesti svorį, bet jo nepriaugti.

– Kokių savybių ar įgūdžių reikalauja iš šeimininkės Prancūzijos virtuvė?

– Visų pirma reikia norėti gaminti. Prancūzijos virtuvė nėra tokia sudėtinga, kaip gali atrodyti. Kai kurie receptai reikalauja kant­rybės ir laiko. Siekiant gero rezultato, patiekalą kartais reikia pradėti gaminti dar prieš dieną ar net dvi. Kita vertus, niekur kitur pasaulyje nemačiau, kaip paprasti kepti kiaušiniai gali virsti gurmanišku patiekalu. Kiekviena Lietuvos šeimininkė, su malonumu kepanti pyragus savo virtuvėje, bus šauni šeimininkė ir Prancūzijos virtuvėje.

– Jūs pati išbandėte visus pateikiamus receptus? Jei juos norėsime pabandyti, mums irgi klosis kaip sviestu patepta?

– Kiekvienas receptas knygoje yra mano išbandytas, tobulintas ir pritaikytas Lietuvos šeimininkėms. Labai stengiausi atrinkti receptus, nereikalaujančius produktų, kurių itin sudėtinga įsigyti. Man norėjosi, kad ir su paprasta lietuviška grietine mes galėtume pasidžiaugti prancūziškais skoniais. Galbūt ne visi receptai bus skirti greitai vakarienei, bet jie labai tiks sekmadienio pietums. Knygoje būtinai paskaitykite recepto įžangą bei tekstą po receptu, parašytą mėlyna spalva, kur rasite patarimų, kad gaminant viskas vyktų kaip sviestu patepta.


Bretanės pyragas su džiovintomis slyvomis

  • Reikės 200 g miltų, žiupsnelio druskos, 2 valg. šaukštų su kaupu cukraus, 4 kiaušinių, 100 ml grietinėlės, 1 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto, 750 ml pieno, 30 g sviesto, 300 g džiovintų slyvų be kauliukų, 1 valg. š. rudojo cukraus pabarstyti.

    Orkaitę įkaitinkite iki 250 C. Miltus sumaišykite su druska ir cukrumi. Maišydami po vieną įmuškite kiaušinius, įmaišykite grietinėlę, vanilę ir pieną. Sviestą supjaustykite kubeliais, sudėkite į kepimo indą aukštomis sienelėmis, geriausiai, kad jis būtų keraminis (26/26 cm dydžio). Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir pakaitinkite, kol sviestas ištirps ir indas labai gerai įkais. Ištraukite indą, suberkite slyvas, supilkite paruoštą tešlą. Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite 12 min. Indą ištraukite, kepinį apiberkite ruduoju cukrumi, kaitrą sumažinkite iki 220 C ir kepkite dar 12 min. Orkaitę išjunkite, praverkite dureles ir leiskite pyragui atvėsti. Labai gerai atvėsusį pjaustykite mažais gabaliukais.

Kalbėjosi Vilija BUTKUVIENĖ

D. ŠIMAŠIUTĖS nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content