Gardžiuokimės su Kretingalės bibliotekos bibliotekininke Birute Grybauskiene
Ji mėgsta eksperimentuoti virtuvėje, savo valgiais vaišinti skaitytojus ir bendradarbius. Šie atsidėkoja nuoširdžiais pagyrimais už nepaprastą skonį.
„Netiesa, kad sotus alkano neatjaučia. Aš ne tik pati mėgstu pavalgyti, bet ir kitiems pasiūlau“, – juokavo B. Grybauskienė.
Saldumynais jos nepapirksi, taigi jų nemėgsta kepti. Eksperimentuoja su mėsa, žuvimi, daržovėmis, stengdamasi vis kitokį skonį išgauti.
„Gamindama įsivaizduoju, kas valgys. Barstau prieskoniais, druska ir nuoširdžiai „masažuoju“ kepsnį, kad tik skanus išeitų“, – kalbėjo bibliotekininkė. Ir pridūrė, kad reikia malšinti ne tik dvasinį alkį. Pavalgius geresnė nuotaika, pasaulis atrodo gražesnis.
Birutei labai patinka gaminti valgį iš šviežios žuvies, kurios parūpina vyras – žvejys mėgėjas. Ir ko tik neprigalvoja. „Karšio išklotinę apšlakstau citrinos sultimis, ištrinu česnaku, apibarstau druska, „išmasažuoju“, aptepu medumi, apibarstau miltais ir kepu orkaitėje arba keptuvėje“, – pasakojo B. Grybauskienė. Dabar galima paskanauti šios žuvies – karšių žvejojimo metas. Ir menkių iš jūros parneša. Kaip skanu kepta ir su svogūnais, morkomis troškinta grietinėlėje.
Įvairiai ji ruošia žuvį: kepa, troškina, greitpuodyje iš smulkių žuvų konservus išverda.
Savo gardžiais valgiais bibliotekininkė vaišina skaitytojus, bendradarbius – tarsi mini degustatorių klubas kartais čia atsidaro. Vienas skaitytojas, nemėgęs žuvies patiekalų, prisipažino, kad Birutė atvėrusi akis, koks nepakartojamas jos skonis gali būti.
B. Grybauskienę draugai, giminaičiai kviečia padėti paruošti valgius šeimos pobūviams. O padengus stalą, ji tampa šventinio vakaro vedėja. Juk netrūksta profesionalumo: ji dirba ir Kretingalės kultūros centre režisiere.
Žuvies kepsnys folijoje
- Tinka lynas, karpis, starkis. Nuvalius žuvį, supjaustyti didesniais gabalais, apibarstyti druska, juodaisiais pipirais, įtrinti česnaku. Ant žuvies gabalėlių uždėti svieste keptų svogūnų ir morkų. Dėti ant folijos, šalia žuvies – virtų ryžių, pagardintų ciberžole. Viską užpilti trupučiu grietinėlės. Susukti į foliją ir – į skardą. Kepti vidutiniškai įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.