Gardžiuokimės su Priekulės seniūnijos aplinkos apželdinimo specialiste Loreta Dvaržeckiene
Ji nesisuka virtuvėje nuo ryto iki vakaro, neeksperimentuoja su patiekalais ieškodama geriausio skonio. Tačiau daržovių, vaisių ir uogų atsargų žiemai sukaupia tiek, kad užtenka ne tik šeimai, bet ir dovanoms. O kas gali būti brangiau už namuose su meile išvirtą uogienę ar konservuotų daržovių indelį.
L. Dvaržeckienė savo darže ir sode užaugintas gėrybes verda, konservuoja, raugina, šaldo. „Kaupiu atsargas žiemai – darau tai, ką daro kiekviena moteris šeimoje, – kalbėjo Loreta. – Nesu iš tų, kurios šių gėrybių prašo mamos (jos seniai nebeturiu) ar anytos.“
Ji džiaugėsi neseniai per delčią kopūstus užraugusi – turi patirties, jog tai geriausias laikas. „Kopūstai traškūs ir skanūs, – šypsojosi ji. – Rauginu senoviškai – su morkomis, kmynais.“
Tačiau dar nebaigusi ruošti atsargų žiemai: turi užšaldyti porciją burokėlių. Juos išverdanti, sutarkuojanti, sudedanti į indelius ir – į šaldiklį. Pasak Loretos, tai pusfabrikatis barščiams – deda sušaldytus, o šaltibarščiams atšildo, pagardina actu.
Ji šaldo ir kopūstus: apvirtus lapus deda į šaldiklį. Gaminant balandėlius – pusė darbo padaryta. Ir šviežias morkytes šaldo, prieš tai jas blanširavusi verdančiame vandenyje. Tinka garnyrui, patiekalų puošybai.
Šiemet užderėjo puikus cukinijų derlius. Loreta virė uogienę iš cukinijos ir ananasų, taip pat cukinijos ir abrikosų, persikų. Sumani šeimininkė pasiūlė pasigaminti žiemai cukinijos su kariu. Tai aštrus patiekalas, kuriam karis suteikia specifinį skonį.
Cukinija su kariu
- Reikia cukinijos – 2–2,5 kg (nulupta žievė ir išimtos sėklos), 7–8 svogūnų, 1 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų, 0,5 litro 9 proc. acto, 1–1,5 stiklinės cukraus, 2–3 šaukštų druskos, 20–25 g kario.
Cukiniją supjaustyti kubeliais, svogūną – žiedais. Supilamas actas, druska, pipirai, cukrus ir karis. Viską gerai išmaišyti ir palikti 12 val. (galima ir ilgiau). Po to masę su atsiradusiu skysčiu pakaitinti 5 min. ir sudėti į paruoštus stiklainius, sandariai uždaryti.