su verslininku Kasparu Bertašiumi
Reto vyro akys švyti sukiojantis virtuvėje, bet tokių yra. Pasak jaunojo verslininko Kasparo Bertašiaus, virtuvėje, kaip versle – svarbu išmonė, patogumus ir naujovės. Tad jis „Bangos“ korespondentę vaišino koldūnais iš plikytos tešlos.
„Mamos koldūnų nepranoksta, tačiau svečius skonis užburia. Tikiuosi, vagių nesulauksime. Galimai įkvėpsime ir esą nukentėjusį Seimo narį Petrą Gražulį ištuštintą šaldytuvą užpildyti būtent šiais koldūnais“, – juokavo verslininkas. Be to, gaminti namuose žymiai saugiau, jei laikaisi higienos taisyklių, jokios listerijos bakterijos neprikibs.
Pasiteiravus apie receptą, K. Bertašius tikino, kad plikytos tešlos koldūnai jam – atradimas. „Gyvenimo tempas, laiko stoka diktuoja savas taisykles. Tad virtuvėje galiu praleisti labai mažai laiko. Kai viena ausimi išgirdau apie plikytos tešlos koldūnus, mane sužavėjo tai, kad tešlos nereikia ilgai minkyti, ji nelimpa prie paviršiaus, ant kurio yra kočiojama“, – pastebėjo pašnekovas.
Jaunasis verslininkas išbandė ne vieną internete rastą receptą. „Eksperimentavau, kol atradau savąjį. Kartą paragavęs, negali sustoti“, – šypsojosi jis ir vardijo koldūnams reikalingus produktus.
Naminiai koldūnai
Jums reikės:
3 puodelių miltų (250 ml);
3 v. š. aliejaus;
1 puodelio verdančio vandens.
Į miltus reikia supilti aliejų ir rankomis gerai išmaišyti. Tuomet viską užpilti verdančiu vandeniu ir išmaišyti šaukštu. Maždaug po 10 min masę minkyti tol, kol gausis elastinga tešla. „Svarbiausia naudoti vienodos talpos puodelį miltams ir vandeniui“, – akcentuoja K. Bertašius.
„Iš išminkytos tešlos išspaudžiame apskritimus, dedame norimo įdaro. Štai kokį įdarą dažniausiai naudoju: 300–400 g faršo; 1/2 stiklinės vandens; druskos; prieskonių. Faršą sumaišykite su vandeniu ir prieskoniais. Vanduo pilasi tam, kad koldūno viduje esanti mėsa gautųsi kaip sultinyje. Tada apspaudžiame kraštelius ir galiausiai užsandariname desertine šakute. Virti pasūdytame vandenyje apie 3 min“, – vardijo pašnekovas.
„Bangai“ skanaujant koldūnus, K. Bertašius atskleidžia ypatingą jų ingredientą. „Būtina įdėti mairūno. Tai pagrindinis koldūnų prieskonis. Tik nepagailėkite, skonio tikrai nesugadinsite“, – patikino Kasparas.