azerbaidžaniečių sekmadieninės mokyklėlės vadove Rana MAMMADOVA

Klaipėdos regiono azerbaidžaniečių draugija „Azeris“ pavasarį tradiciškai rengia nacionalinę šventę Novruz. Joje vaišinama tautiniais valgiais. Vienas iš jų – azerbaidžaniečių valgių karalius – plovas. Azerbaidžaniečių sekmadieninės mokyklėlės vadovė R. Mammadova atskleidė jo gaminimo paslaptis.

Praėjusį savaitgalį uostamiestyje buvo švenčiama Novruz – pavasario šventė, artima Lietuvoje švenčiamoms Velykoms. Ji švenčiama per pavasario lygiadienį. Novruz lietuviškai reiškia naują dieną, simbolizuoja ateinantį pavasarį.

„Novruz – tikėjimo ir vilties kupinas metas. Prisimenamos 7 vertybės: gerumas, dosnumas, svetingumas, meilė žmogui ir gamtai, pagarba vyresniajai kartai ir amžino poilsio atgulusiesiems, tautos ir krašto istorijai“, – pasakojo R. Mammadova.

Ši pavasario šventė švenčiama gamtoje, susirinkusieji vaišinami azerbaidžanietiškais valgiais. Vienas iš jų – garuojantis plovas, kuris įnešamas iškilmingai.

Pasak R. Mammadovos, šiam patiekalui reikalingi „basmati“, „have“ ryžiai, lydytas sviestas, įdarui – vištiena, jautiena ar aviena. Ryžius reikia 10 minučių pamirkyti šaltame vandenyje. Po to dėti į ketaus puodą, užpilti vandeniu, pasūdyti ir virti, bet nepervirti.

Iš pusės stiklinės miltų, 1 kiaušinio, šaukšto grietinės, šafrano prieskonių minkyti tešlą. Ją iškočiojus, iškloti puodo dugną. Stikline ar kitu įrankiu tešlą padalinti paplotėliais ir kaitinti ant ugnies. Po to ant jų suberti virtus ryžius, pabarstyti druska ir ciberžole. Į duobelę ryžiuose supilti razinas. Uždengus puodą, kaitinti ant silpnos ugnies. Po 10 minučių užpilti 2–3 šaukštus lydyto sviesto, o po 15 min. – dar tiek pat. Puodo dugne svečių laukia staigmena – paplotėliai.

Atskirai paruošti mėsą. Pasak R. Mammadovos, skaniausia aviena arba jautiena. Supjausčius mažais gabalėliais, virti vandenyje pagardinus druska. Išvirus sultinį nupilti. Į puodą su mėsa įdėti lydyto sviesto, iki geltonumo aliejuje apkepintus svogūnus (1 kg). Ant viršaus – džiovintų slyvų, abrikosų, virtų kaštonų, apibarstyti ciberžole, druska, juodaisiais pipirais. Trumpai pakepus, įpilti sultinio ir troškinti. Galima pagardinti citrinos sultimis.

Atskirai patiekiami ryžiai ir mėsa. Pasak R. Mammadovos, plovo gaminimas – ritualas, trunkantis 2–3 valandas.


AZERBAIDŽANIETIŠKAS PLOVAS

Reikia geros kokybės ryžių (3 stiklinės ryžių ir 3 litrai vandens), lydyto sviesto, miltų, grietinės, 1 kiaušinio, razinų, džiovintų slyvų, abrikosų, kaštonų, svogūnų, ciberžolės, šafrano, druskos, juodųjų pipirų.

Įdarui – avienos, jautienos ar vištienos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content