Gardžiuokimės su agluonėniške Vytaute Račkauskaite
„Mūsų šeima – saldumynų mėgėja, – šypsojosi V. Račkauskaitė. – Mama Petrutė mane išmokė konditerijos subtilybių.“ Mergina pasakojo, kad Mažosios Lietuvos kulinarinį paveldą puoselėjantys verslininkai tėvai savo svetainės lankytojams primena ir kafijos gėrimo ritualą šiame krašte. „Mažlietuviai neįsivaizdavo dienos be šio gėrimo. Tačiau anuomet būdavo geriama ne pupelių kava kaip dabar, o miežių, gilių, cikorijos“, – sakė Vytautė. Ir pamokė, kaip ją išsivirti. Pirmiausia cikoriją reikia paskrudinti – namuose pasklis puikus kvapas. „Puodelyje du šaukštelius cikorijos užplikyti verdančiu vandeniu, pagardinti pienu ir cukrumi“, – aiškino pašnekovė.
Bet prieš tai reikėtų išsikepti pyragą pagal šišioniškių receptą. Jam nereikia ypatingų produktų, tačiau būtina dozė meilės…
„Smėlio“ pyragas
- Reikia po 250 g sviesto ir cukraus, 1 pakelio vanilinio cukraus, 4 kiaušinių, žiupsnelio druskos, 2 valgomųjų šaukštų romo, 200 g miltų, 100 g krakmolo, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 3 valgomųjų šaukštų apelsinų sulčių.
Sviestą iki purumo išsukite su cukrumi. Toliau sukdami, po vieną įmuškite kiaušinius, suberkite per sietelį persijotus miltus, krakmolą, vanilinį cukrų ir kepimo miltelius. Pabaigoje suberkite druską, supilkite romą ir apelsinų sultis. Kepkite 165 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.