Vėžaičių filialo direktore dr. Danute Karčauskiene

Maistas gali būti žmogaus nuoširdumo išraiška, su juo susijusios giliausios emocijos – savo patirtimi liudijo LAMMC Vėžaičių filialo vadovė D. Karčauskienė. Po įtempto darbo valgių gaminimas virtuvėje mokslininkei – atokvėpis.

„Kastinio sukimas – tarsi mokslinis eksperimentas virtuvėje: sudėjus visus reikalingus komponentus, hipotezė ne visada pasitvirtina“, – linksmai kalbėjo D. Karčauskienė.

Šį senovinį žemaičių valgį išmokusi iš savo močiutės. Ji liepusi kastinį sukti mediniu šaukštu moliniame puode. Ir tik į vieną pusę. Mokslininkė prisipažino, kad iš mamos dar neišmokusi pagaminti gardaus varškės sūrio.

Pašnekovė sakė labiausiai vertinanti valgius iš natūralių produktų, be didelės egzotikos. Dažniausiai iš savo užaugintų daržovių, naminių mėsos ir pieno produktų gaminanti. „Noriu jausti natūralų skonį, kad kuo mažiau chemijos būtų“, – sakė D. Karčauskienė.

Pasak jos, maistas – ir žmogaus nuoširdumo išraiška, galimybė palikti gilias emocijas. Anuomet bakalauro studijų vadovė Danutę pavaišino sumuštiniais su kepintomis kanapėmis. „Kaip skanu buvo, – ištarė mokslininkė. – Ir savo šeimą kartais pavaišinu tokiais sumuštiniais.“

Ji nepamiršo naminės duonos su sviestu skonio, kuria kadaise iš toli atvykusią doktorantę pavaišino profesorius. „Tai buvo gyvenimo pamoka. Kartais pagalvoju, kad dabar žmonių santykiuose trūksta šilumos“, – ištarė D. Karčauskienė.

Ji prisipažino valganti viską, kas patinka. Namuose rūkytais lašinukais gardžiuojasi, šašlykų iš riebesnės mėsos išsikepa. Beje, mėsa ir pienu aprūpina kartu gyvenantys jos tėveliai. Baravykų prisirenka pati. Jaunystėje kelerius metus praleidusi Dzūkijoje išmoko virti ypatingą pienišką voveraičių sriubą.

Virtuvėje ją kartais pavaduoja vyras Valentinas. „Pagautas įkvėpimo, skaniausią žuvį iškepa“, – džiaugėsi Danutė.


Vištienos troškinys su obuoliais ir baravykais

Ruošiant 0,5 litro moliname indelyje, reikia 100 g vištienos krūtinėlės, pjaustytos smulkiais gabalėliais, 1–2 skiltelių česnako, 1–2 nedidelių bulvių, supjaustytų kubeliais, 2–3 obuolio skiltelių, džiovintų baravykų (2–3 gabalėlių), pusės nedidelės tarkuotos morkos, žiupsnelio kmynų, trupučio svogūno, karčiųjų pipirų, žiupsnelio krapų ir petražolių (gali būti džiovinti), džiovintos slyvos, trupučio pomidorų padažo,

1 šaukšto aliejaus ir vandens, kad apsemtų visus produktus.

Pirmiausia sudėti bulves, česnakus, baravykus, vištieną, morkas, užberti kmynų ir kitų prieskonių. Druskos – pagal skonį, aliejaus ir vandens – pagal poreikį.

Virti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 oC temperatūros. Išverda per 40 min. nuo užvirimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content