dreverniške Aldona Stasiukėniene

Beveik pusę amžiaus Drevernoje praleidusi kultūros namuose dirbanti Aldona Stasiukėnienė išbandė ne vieną šišioniškių valgio receptą. Kartu su renginių organizatore Virgina Asnauskiene perprato ir kafijos virimo subtilybes. Renginiuose ja vaišinami svečiai, primenant šio krašto tradiciją.

Kafijos valanda arba pagal šišioniškius palaunagės studa, kadaise buvo nerašyta taisyklė, įprotis kiekvienoje žvejo, būro šeimoje susėsti prie stalo ir pasimėgauti šiuo gėrimu.Tai galėjo būti morkų, gilių ar cikorijos kava. Kasdien gėrė šią kafiją, o tikrą pupelių – per šventes. Visada turėjo pyrago – šio krašto šeimininkės kepė ypatingo skonio gardėsius.

Praėjusį savaitgalį Drevernos kaimo ir žvejų šventės dalyvius organizatoriai vaišino cikorijos kafija su pienu. A. Stasiukėnienė išvirė 26 litrus šio gėrimo. „Tik valandą užtrukau“, – šypsojosi ji. Iškepė ir žagarėlių pagal senovinį receptą, o kitos dreverniškės – spurgų su uogiene, pyragų su varške, uogomis, aguonomis. Pasklidęs saldus kvapas šventės dalyvius viliojo paragauti.

A. Stasiukėnienė pastebėjo, jog išvirti skanią cikorijų kafiją galima atitinkamai įdėjus cikorijos kavos , cukraus, pieno arba grietinėlės.


KAFIJA PAGAL ŠIŠIONIŠKIUS

  • Reikia litro vandens, 1 šaukšto cikorijos kavos, cukraus, pieno arba grietinėlės. Cikorijos kavą užplikyti nedideliu kiekiu vandens. Užvirinus vandenį supilti ją, o taip pat pieną arba grietinėlę.

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content