Gardžiuokimės su pedagoge Aldona Matulaitiene

Pedagogė A. Matulaitienė mėgsta pyragais vaišinti kolegas

„Vaivorykštės“ gimnazijos matematikos mokytoja Aldona Matulaitienė dažnai savo kolegas vaišina pyragais. Kepa ji ir svečiams, kurių skonius jau žino, ir, žinoma, namiškiams. Daug kam patinka keksas, kurį gargždiškė kepa pagal anapilin iškeliavusios mamos receptą. Juo pasidalijo ir su „Bangos“ skaitytojais.

Nuo vaikystės kepti pyragus pamėgusi Aldona prisipažino dažniausiai improvizuojanti ir keičianti kepinių sudėtį, o skrupulingai seikėti produktus nepratusi: „Jei kepu keksą kolegėms, dedu mažiau uogų, jei namiškiams – daugiau, nes mėgstame šlapesnius pyragus. Uogos tinka visokios, kokių turiu, galima dėti ir riešutų. Kartą pritrūkusi grietinės ją pakeičiau naminiu majonezu – suteikia pikantiško skonio, tik majonezo reikia žymiai mažiau nei grietinės.“ Pedagogė juokavo, kad po karantino pradėjo mažinti cukraus kiekį pyraguose, nes visi dejuoja, kad priaugę svorio. Cukrų, jei yra noro, galima pakeisti, pavyzdžiui, bananais.

Vasarą Aldona mėgsta gaivius pyragus su jogurtu ir želė, rudenį kepa sluoksniuotą su obuoliene, o mįslę smaližiams užmena, kai į tešlą įmaišo smulkiai supjaustytų svarainių iš sirupo. „Ragauja ir spėlioja: riešutas – ne riešutas, uoga – ne uoga“, – šypsojosi pyragų kepėja.

KEKSAS SU UOGOMIS
Reikės 5 kiaušinių, stiklinės cukraus arba banano, šaukštelio kepimo miltelių, stiklinės grietinės, vanilinio cukraus, stiklinės miltų, truputį daugiau nei pusės pakelio ištirpinto ir atvėsinto sviesto, šviežių arba šaldytų įvairių uogų. Išplakti kiaušinius su cukrumi, sudėti grietinę ir vėl plakti. Įberti vanilinio cukraus, sudėti pasirinktas uogas (galima ir smulkintų riešutų), išmaišyti, suberti miltus su kepimo milteliais ir dar išmaišyti.
Kepti kekso formoje 45 min. 180º laipsnių temperatūroje. Iškeptą ir atvėsintą galima užpilti glajumi, puošti šviežiomis uogomis arba pabarstyti cukraus pudra.

Kepti šiuolaikiškus pyragus mėgsta ir kartu gyvenanti dukra Vida, o valgyti – ir Vilniuje gyvenančios dukros Gintarės šeima, kurią mamos pyragai per karantiną pasiekdavo paštu. „Ryte įdedu į paštomatą, o po pietų – jau valgo Vilniuje. Išmokau supakuoti, kad pyragas nenukentėtų“, – sakė Aldona.

Giminystę puoselėjanti gargždiškė džiaugiasi, kad jos namuose mėgsta burtis ne tik vyresni, bet ir jaunesni giminaičiai. „Kai buvo gyva mamytė, giminės mėgo važiuoti pas ją, o dabar aš laukiu visų giminaičių. Mamytė kilusi iš 11 vaikų šeimos, todėl turiu daug pusseserių ir pusbrolių. Dabar pas mus atvažiuoja ir jų vaikai. Giminaičių yra visoje Lietuvoje. Net grįžę iš Švedijos ar Anglijos skambina ir nori užsukti“, – pasakojo moteris, jau net nebeklausianti, kas kokį pyragą labiausiai mėgsta, nes jau žino visų skonius. Gera teta dar ir namo vežtis vaišių įdeda.

Laima ŠVEISTRYTĖ

Asmeninio archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių