Aušra Stoniene iš Venckų

Nuo vaikystės susidomėjusi valgių gaminimu Aušra su malonumu ruošia maistą šeimai. Pasak kino legendos Sofijos Loren, patiekalų gaminimas – tai meilės išraiška artimiesiems. „Virtuvėje mano mokytoja buvo mama – iš jos daug ko išmokau“, – šypsojosi pašnekovė, kuri kaupia pyragų, desertų, žuvies, mėsos ir kitų patiekalų receptus.

A. Stonienė mėgsta išmėginti naujus receptus – ne tik pyragų, desertų, bet ir žuvies, mėsos, įvairių užkandėlių. Ypač dabar, karantino laikotarpiu, puikios galimybės šiam pomėgiui.

„Mūsų šeima stengiasi maitintis sveiku maistu – renkamės ekologiškai užaugintų gyvulių mėsą – kiaulę, avį perkame iš ūkininkų, valgome naminius kiaušinius“, – kalbėjo ji. Tik išimtinais atvejais nusiperka pusgaminių, tik pramogaudami vaišinasi viešojo maitinimo įmonėse. Aušra vaišes ruošia savo gimtadieniui ar kitoms šeimos šventėms. „Tada virtuvėje sukamės abi su mama. Paauglė dukra tik pasižiūri – ji ruošia tik tai, kas jai patinka: kepa sausainius ar gamina sušius“, – sakė A. Stonienė.

Ji prisiminė praėjusią vasarą savo gimtadieniui pagaminusi gaivų tortą su braškėmis. O per Žolinę šurmuliavusiai Venckų bendruomenės šventei iškepė kalną šokoladinių keksiukų su uogomis, kuriuos vaikai beregint išgraibstė. Beje, stalą serviruoti, dekoruoti gėlėmis patikėjo Aušrai, nes gėlės – dar vienas jos pomėgis.

Iš žurnalų, interneto kaupianti valgių receptus, A. Stonienė nepraleidžia progos užsirašyti ką nors naujo išgirdusi. „Iš ukrainiečio virėjo sužinojau nekepto torto receptą. Nekepti gardėsiai dabar populiarūs, nes nereikia nei daug laiko, nei didelių pastangų juos gaminti, – patikino pašnekovė. – Ir produktai paprasti: sausainiai „Gaidelis“, sviestas, varškė, uogos. Greitai pagaminamas, bet skanus, gaivus – labai patinka mūsų šeimai.“

Daug metų Aušra kepa keksą su kakava – įvairioms progoms, nepabosta šeimai, gardžiuojasi svečiai. „Neprisimenu, iš kur gavau receptą, bet neseniai sužinojau, kad tai vokiečių virtuvės gardėsis. Ir saldumas, ir riebumas jame subalansuotas“, – patikino ji.


NEKEPTAS TORTAS

  • Reikia 0,5 kg sausainių „Gaidelis“, 0,5 kg riebios varškės, 200 g sviesto, 100 g grietinės, 1/2 stiklinės cukraus, uogų (gali būti šaldytos), šaukšto želatinos, 100 g pieno.

    Sausainius susmulkinti blenderiu, užpilti ištirpintą sviestą ir sumaišyti. Masę sukrėsti į torto formą, išlyginti. Varškę su grietine ir cukrumi išplakti, dėti su pienu ir pusantro šaukšto cukraus sumaišytas uogas, gerai sumaišyti. Nedideliame vandens kiekyje išbrinkintą ir atvėsintą želatiną pilti į varškės-uogų masę, maišyti ir pilti ant sausainių. Dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

„MARMURINIS“ KEKSAS

  • Reikia 200 g sviesto, apie 200 g miltų, 4–5 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 1/2 stiklinės grietinės, 1 šaukštelio kepimo miltelių, graikinių riešutų arba razinų, arba aguonų, 3 šaukštelių kakavos.

    Minkštą sviestą, kiaušinius ir cukrų išplakti mikseriu. Kepimo miltelius sumaišyti su grietine ir supilti į šią masę. Dėti miltus ir plakti mikseriu. Masė neturi būti kieta – panaši į blynų. Pusę supilti į kekso kepimo formą, sudėti riešutus arba aguonas, razinas. Į kitą dalį suberti kakavą ir sumaišyti. Šaukštu dėti masę ant balto sluoksnio, maišyti iš apačios į viršų, dailiai išlyginti. Kepti iki 200 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Atvėsusį keksą pabarstyti milteliniu cukrumi.

Virginija LAPIENĖ

Asmeninio archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių