Gardžiuokimės su… agluonėniške Jurga Antuže ir jos komanda

Agluonėnų bendruomenės nuotr.: agluonėniškės J. Antužė (kairėje) ir A. Gedrimienė Kaimynų šventės dalyvius vaišino gardžiausiu plovu.

Agluonėniškei J. Antužei valgių gaminimas, įdomesnių skonių ieškojimas – vienas iš maloniausių užsiėmimų. Savo skaniais atradimais ji mielai dalijasi su kaimynais, draugais, o Tarptautinę kaimynų dieną su savo komanda išvirė plovą, kurį šventinio renginio dalyviai išrinko gardžiausiu iš gardžiausių.


„Man patinka sukiotis virtuvėje, išbandyti receptus. Bet ypač mėgstu gaminti maistą lauke, – šypsojosi Jurga. – Su kaimyne Asta Gedrimiene verdame plovą, troškinius, žuvienę – užtenka ne tik mūsų šeimoms – dalijamės su draugais.“
Neseniai Agluonėnų bendruomenės surengtoje Kaimynų dienos šventės dalyvius vaišino plovu, kurį išvirė su vyru Virginijumi ir kaimyne Asta. „Mes jį dažnai verdame – ir žiemą, ir vasarą. Šis patiekalas populiaresnis nei šašlykai – ir per šeimos šventes jį verdame“, – patikino Jurga. Ji sakė, kad ilgai tobulino plovo receptą, derino prieskonius, kol šio skonis patiko – beveik tobulas. Šventės dalyviai valgė laižydamiesi pirštus ir nedvejodami balsavo, kad tai gardžiausias valgis iš suneštinių vaišių gausybės. Ir ne todėl, kad jį virė ketiniame puode – kazane. „Tik šiemet jį mums padovanojo – anksčiau virėme paprastame ir buvo skanu. Visgi tokio paties niekada neišvirsi“, – šyptelėjo pašnekovė. Ji pasidalijo plovo receptu su „Bangos“ skaitytojais.


Plovas
Reikia 1 kg sprandinės, 1 kg morkų, 4–5 nemažų svogūnų, 3 didelių česnakų, 800 g plikytų ryžių, 200 mililitrų saulėgrąžų aliejaus, prieskonių, sultinio.
Supjausčiusi mėsą marinuoja: apšlaksto saulėgrąžų aliejumi, apibarsto žvėrienai skirtais prieskoniais (bet nesūdo) ir palaiko kelias valandas. Ryžius nuplauna ir pamerkia 1–2 val. Į kazaną (arba paprastą puodą) supila 200 ml aliejaus, jam įkaitus, sudeda mėsą, paskrudina ir sudeda šiaudeliais pjaustytas morkas bei svogūnus. Apkepinusi suberia nusunktus ryžius, suberia prieskonius, masę sumaišo. „Dedu džiovintos aitriosios paprikos (pagal skonį), kelis šafrano lapelius (nebūtinai), taip pat sudedu plovui skirtą prieskonių mišinį, sultinio kubelį, druskos (pagal skonį). Tada užpilu vandens, kad apsemtų ryžius – viršuje jo būtų apie porą centimetrų“, – dėstė Jurga. Į duobutes reikia įdėti neluptas česnako galvutes. Paragavus, ar netrūksta prieskonių, sandariai uždengti dangčiu ir kliukinti 40 min. Neatidaryti ir nemaišyti!
Patiekti su šviežiais, marinuotais ar raugintais agurkais.

Virginija LAPIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių