Gardžiuokimės su… agluonėniške Rugile Pašakarniūte

Tarptautinę muziejų naktį Gargždų krašto muziejaus Agluonėnų etnografinėje sodyboje renginio dalyviai buvo vaišinami varškės pyragu (gliumskuchen), iškeptu pagal Klaipėdos krašto senovinių valgių receptą. Jį iškepė čia dirbanti agluonėniškė R. Pašakarniūtė, diplomuota konditerė.


Tarp Agluonėnų krašto senovinių valgių receptų, kuriuos užrašė kultūros darbuotojai, – ir šviesaus atminimo šišioniškės Marijos Šlepienės, gyvenusios Poškų kaime, varškės pyragas. Pasak Agluonėnų etnografinės sodybos vadovės Giedrės Rudaitytės, jis Klaipėdos krašte buvo itin populiarus, bet kepamas šiek tiek skirtingai: vienur dėjo spanguolių, kitur – razinų.
Rugilė iškepė su razinomis, papuošė šiuolaikiškai – gyvomis gėlėmis. Varškės pyragas ne tik traukė akį – tirpo burnoje. Ar visoms šeimininkėms iš pirmo karto pavyks iškepti tokio skanumo pyragą? „Aš daug kartų jį kepiau mokydamasi konditerijos Klaipėdos turizmo ir verslo mokykloje. Man visada pasiseka“, – atskleidė Rugilė.
Pasak jos, sudėtingiausia tai, kad šiam varškės pyragui reikia atskirai maišyti tešlą ir ruošti įdarą. Kokios klaidos nepadaryti kepant jį? „Svarbu, kad orkaitė gerai keptų. Kepu apie 1 val. iki 160 0C temperatūros įkaitusioje orkaitėje be vėjelio – kaitinamas viršus ir apačia“, – dalijosi patirtimi agluonėniškė. O kad būtų skanus, anot jos, reikia viską daryti su meile.
Renginio dalyviai gardžiavosi varškės pyragu, užsigerdami kafija, tradiciniu šio krašto gėrimu, ir čia pat sodybos darželyje užaugusių vaistažolių arbata.

Šišioniškių varškės pyragas
Tešlai reikia 0,5 pakelio margarino, 3 kiaušinių, 250 g miltų, 150 g cukraus, 1 pakelio kepimo miltelių, kvapiųjų medžiagų, o įdarui – 1 kg varškės, 4 kiaušinių, 250 ml grietinės, 2 valgomųjų šaukštų miltų, razinų, vanilės, 0,5 stiklinės cukraus.
Suplakti cukrų su margarinu, po vieną įplakti kiaušinius, suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, sudėti kvapiąsias medžiagas. Viską gerai sumaišyti ir dėti į skardą, išteptą margarinu. Po to ant viršaus dėti varškės įdarą. Jam reikia naminę varškę sumalti, sudėti cukrų, kiaušinius, grietinę, razinas, miltus ir viską gerai sumaišyti.


Virginija LAPIENĖ
Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių