Gardžiuokimės su… Aida Deguliene iš Kuršėnų

Autorės nuotr.: Gargždų miesto gimtadienio mugėje prekiavusi kuršėniškė A. Degulienė sakė, kad pirkėjai vis teiravosi Kuršėnų vyniotinio.

„Bemielė ruginė duona, avokado skiltelė, truputis druskos, pipiriukų ir kava be kofeino – puikiausi pusryčiai, kuriais mėgaujuosi“, – sakė iš Kuršėnų su vyru prekiauti konditerijos gaminiais į Gargždų miesto gimtadienio mugę atvažiavusi Aida Degulienė.
Nors kuršėniškė baigė meno mokyklą ir įgijo keramikės specialybę, pagal ją dirbti dėl alergijos negalėjo. 17 metų vienoje prekybos įmonėje padirbėjusi vadybininke, ėmėsi naujos veiklos – prekybos turguose. O su dukra 5 metus gyvendamos Anglijoje buvo atidariusios virtuvėlę: virdavo cepelinus, kepdavo pagal užsakymus kepsnius, gamino ir šaltuosius patiekalus, ir desertus. „Užsimerkusios darėm cepelinus, į juos net nežiūrėdamos. Tačiau žmonės, kurie prekybai gamina maistą, yra pavargę ir dažnai valgo bet ką“, – prisipažino A. Degulienė, šventinėje Gargždų mugėje prekiavusi ir kitų kepėjų bandelėmis, spurgomis, sausainiais, pyragais, šakočių gabaliukais, duona ir pačios iki išnaktų keptais skirtingų įdarų kibinais. Ypač populiarus tarp pirkėjų buvo tradicinis Kuršėnų vyniotinis, kurio penktadienio pavakarę net pritrūko. „Kai baigsime prekiauti, važiuosime namo. Ryte atsivešime šviežių bandelių ir, žinoma, vyniotinio. Malonumas prekiauti šviežiu maistu. Nenoriu, kad kepėjai trim dienoms prikeptų“, – sakė kuršėniškė ir pasidalijo jų miestą vis dar garsinančio Kuršėnų vyniotinio receptu.


Laima ŠVEISTRYTĖ


Kuršėnų vyniotinis
Biskvitui reikės 5 kiaušinių, 5 šaukštų miltų, 5 šaukštų cukraus, o kremui – 200 g sviesto, 200 g varškės, 200 g cukraus pudros.
Pirmiausia gerai išplakti kiaušinius su cukrumi, kol masė taps puri. Tada į ją sijoti miltus ir vėl gerai išmaišyti. Įkaitinti orkaitę iki 200°C temperatūros, o kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Į ją supilti tešlą ir lygiai paskleisti. Kepti apie 10 min. Iškeptą biskvitą iškart reikia suvynioti su kepimo popieriumi, ant kurio buvo kepama, ir palikti atvėsti.
Kambario temperatūros sviestą išsukus iki purumo sudėti varškę, cukraus pudrą ir vėl gerai išsukti. Išvyniojus atvėsusį biskvitą tepti varškės įdarą. Tada labai nespaudžiant suvynioti biskvitą, išteptą varške, ir palikti šaldytuve porai valandų. Prieš patiekiant apibarstyti cukraus pudra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių