Gardžiuokimės su… aktyvia parapijiete Raimonda KAVECKIENE
Plikių parapijos parapijietė Raimonda Kaveckienė jubiliejinėse iškilmėse – Šv. Šeimos – Jėzaus, Marijos ir Juozapo bažnyčios 90-mečio pašventinimo šventėje – iš paties J. E. Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus rankų gavo padėką už sinodinio kelio moderavimą parapijoje. Sinodiškumas išreiškia giliąją Bažnyčios prigimtį, jos formą, stilių ir misiją. Pirminė žodžio sinodas reikšmė yra „eiti kartu“.
Nuolat gera nuotaika ir kitus užkrečianti R. Kaveckienė į parapijos jubiliejinę šventę atėjo su visu namiškių pulku: su mama, savo ir sesers šeimomis. Po pamaldų Raimonda agapėje parapijiečius pavaišino skaniomis slyvomis ir pasidalijo šeimos džiaugsmu: vyresnysis sūnus Arūnas, taip pat dalyvavęs šv. Mišiose, nuo rugsėjo jau tapo Vilniaus kolegijos studentu. „Žinoma, širdį skauda, kaip jam ten seksis pradėti savarankišką gyvenimą, kokie bus mokslo krūviai. Bet nerimą įveikiame pozityviu nusiteikimu, kad su Dievo pagalba sūnus eina jau savo ateities keliu“, – maloniomis žiniomis švytėdama laime pasidalijo Raimonda.
Jubiliejinėse pamaldose dalyvavusi Raimondos 86-erių metų mama Adolfa Kvietkienė stebino savo guvumu ir elegancija: lininis kostiumėlis ant jos gulėjo kaip nulietas. „Bangos“ pakalbinta senjorė, nors daug gyvenime sunkumų patyrusi, tryško gera energija. Jos nuomone, gyvybingumo paslaptis yra paprasta: darbštumas, pagalba kitiems, dalijimasis tuo, ką turi, ką geriausiai pats moki. Adolfa daug metų dirbo slaugytoja, šių įgūdžių niekada neprarado, jau būdama garbingo amžiaus niekada neatsisakė padėti kitiems, pasiaukojamai slaugė brolį. Gal gerumo, atjautos gija driekiasi iš giminės šaknų? Štai Raimondos promočiutė buvusi pribuvėja. „Tai ji bėgdavo, kur tik kas pakviesdavo su tepaliukais ir žolėm. Ji buvo kaimo išklausytoja, sutaikintoja. Matyt, iš jos ir mano mama tai perėmė“, – svarstė Raimonda. Ji pridūrė, jog jubiliejiniai atlaidai buvę kažkokie ypatingi. „Jausmas toks, kad į mano kiemą tiek svečių susirinko. Norėjosi kiekvieną apkabinti, pakalbinti, išklausyti“, – spinduliuodama savo jausmus „Bangai“ atskleidė aktyvi parapijietė Raimonda.
Slyvų pyragas su migdolų plutele
Reikės 0,75 stiklinės cukraus; 0,2 stiklinės karšto vandens; 1 a. š. kepimo miltelių; 3 kiaušinių; 1 saujos migdolų drožlių; 1,3 stiklinės miltų; 7 slyvų; 125 g sviesto; 1 a. š. vanilinio cukraus.
Paruošimas. Ištirpinti sviestą. Atskirame inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius, cukrų, vanilinį cukrų (arba vanilės esensijos, su ja kvapnesnis pyragas) ir įmaišyti ištirpintą sviestą. Po vieną sudėti kiaušinius, supilti verdantį vandenį ir gerai išmaišyti. Iš slyvų išimti kauliukus ir kiekvieną slyvą padalinti į 4 dalis. Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą formą, ant viršaus sudėlioti slyvas (nespausti), apiberti migdolų drožlėmis ir kepti apie 30 min. 180 laipsnių orkaitėje.
Paskutinį kartą kepdama šį pyragą Raimonda ant viršaus dėjo dalį slyvų ir dalį pjaustytų kriaušių. Rezultatas – fantastiškai saldžiarūgštis pyragas.
Vilija BUTKUVIENĖ
Aut. nuotr.