Gardžiuokimės su… Endriejavo seniūnijos seniūnės padėjėja Ilma GRIKŠIENE

„Kai visa šeimyna susirenka, tuomet ir cepelinų puodas garuoja“, – šypsodamasi sako Ilma. Cepelinų receptą ji perėmė iš a. a. mamos Aldonos. Anksčiau pati vaikystėje lepindavosi mamos didžkukuliais, o dabar savo namiškius sočiu patiekalu džiugina.


Moteris pasakoja, kad viską daro pagal mamos receptą, tačiau dažnai didžkukulių neverdanti, nes tam reikia labai daug laiko. Tad cepelinai namuose verdami tik kokius 3–4 kartus per metus. Dažniausiai, kai du sūnūs su šeimomis susirenka, tada ir minkoma tešla cepelinams. Vienas iš sūnų Giedrius važinėja į komandiruotes užsienyje, tad ypač pasiilgsta lietuviškų patiekalų. Jis su žmona gyvena Endriejave, o Evaldas su šeima yra įsikūręs Klaipėdoje, jau padovanojo ir anūkėlę Mildutę. Pasak Ilmos, 1,7 m. Mildutė jau taip pat pusę cepelino suvalgo.
„Kai gaminu, visada darau tiek, kad cepelinų užtektų ir dar vienam pavalgymui, kai juos šildome keptuvėje. Šie pakepinti cepelinai taip pat labai mėgstami“, – sakė endriejaviškė. Ji prisipažino kartais paragaujanti didžkukulių ir viešose maitinimo vietose, jie taip pat gardūs. „Mūsų šeimai patinka tradiciniai lietuviški patiekalai: cepelinai, kugelis ir kt. Turi būti kažkas ir mėsiško, kad tropniai pavalgytum“, – teigė Ilma.

Receptas

Receptas
6 asmenų šeimai reikės krepšio bulvių, apie 1 kg faršo ir 4 vidutinio dydžio morkų, lašinukų padažui.
Pirmiausia Ilma išsiverda apie 0,5 kg bulvių. Jas sugrūda ir palieka atvėsti. Tada skuta bulves ir morkas, jas sutarkuoja. Bulvių tarkius išspaudžia, o tarkuotas morkas pakepina keptuvėje su sviestu, truputį pasūdo ir jas naudoja cepelinų įdarui.
Į išspaustus bulvių tarkius deda virtas bulves, krakmolo, druskos ir išminko. Pasiruošia faršą ir daro vidutinio dydžio cepelinus su mėsos ar morkų įdaru. Verda didelį puodą, į verdantį vandenį dar įpila bulvių krakmolo, išmirkyto šaltam vandenyje, tada cepelinai neišyra. Padaro mėrkalą ir skanaus!


Agnė ADOMAITĖ
Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių