Gardžiuokimės su… gargždiške Eva Kačinskaite
„Gavusi pasiūlymą pasidalinti savo mėgstamu receptu, vis galvojau, ką gi išsirinkti iš šitokios galybės esančių ir pamėgtų receptų.
Bet pasikapsčiusi atsiminimuose prisiminiau mokyklos laikus, kai mokiausi kulinarijos meno, ir kokių skanėstų ten išmokau“, ‒ pasakojo gargždiškė.
Recepto paieškos ilgai neužsitęsė dėl bundančios gamtos grožio. Margai žaliuojanti aplinka pašnekovei išsyk priminė nedidukus krepšelius ‒ tartaletes ‒ su tokio pat ryškaus žalio atspalvio kaip dabartinė gamta vaisiu ‒ kiviu. „Šį receptą buvau radusi ir patobulinusi savo nuožiūra, dalyvaudama mokykloje konkurse, kur ne tik vertintojus sužavėjo šio deserto skonis, bet ir pati buvau maloniai nustebinta tokiu deriniu, kuriuo šiandien ir pasidalinsiu su jumis“, ‒ prisiminė Eva. Ji tikisi, jog šis receptas bus kažkas naujo, kuo „Bangos“ skaitytojai galės nustebinti savo artimuosius. „Skanių pojūčių, sėkmingo eksperimentavimo susidraugaujant ir pamėgstant šį lengvą ypatingo skonio desertą!“ ‒ linkėjo gargždiškė.
Tartaletės su kivių įdaru
Tartaletėms reikės 225 g miltų, 45 g cukraus pudros, 125 g sviesto, 1 kiaušinio trynio.
Įdarui reikės 3‒4 kivių, 1 v. š. medaus, 3 v. š. cukraus, citrinų sulčių pagal skonį, 2 pilnų kiaušinių, 2 kiaušinių trynių, 80 g sviesto.
Reikėtų pradėti nuo tartalečių tešlos gamybos. Į sausą indą suberti miltus, cukraus pudrą, supilti išlydytą, nevisai atvėsusį sviestą ir minkyti iki vientisos masės. Įdėti kiaušinio trynį ir dar kartą gerai perminkyti. Tada iš tešlos padaryti rutuliuką, apvynioti plėvele ir 2–3 val. (geriausia – per naktį) palaikyti šaldytuve. Vėliau ištraukti susigyvenusią tešlą iš šaldytuvo ir padalinti į tokio dydžio rutuliukus, kad užpildytų tartalečių formeles. Gerai įspausti tiek dugną, tiek formelių sieneles. Prieš kepant pabadyti tešlos dugną šakute, kad neiškiltų. Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15‒20 min. Iškepus palikti atvėsti, o po to atsargiai iškratyti tartaletes ir sudėti į lėkštę.
Kol kepa tartaletės, galima pasiruošti įdarą. Nuluptus kivius pertrinti inde, kuriame kaitinsime visą masę. Suberti cukrų, supilti citrinų sultis, medų ir viską sumaišyti. Įmušti kiaušinius (2 pilnus, 2 trynius), dar kartą permaišyti ir kaitinti ant silpnos ugnies. Svarbu, kad neužvirtų ir nesutrauktų kiaušinių. Masei pradėjus kaisti, sudėti kubeliais supjaustytą sviestą. Kaitinti 10‒15 min., kaskart pamaišant šluotele, kol įdaras sutirštės. Nuėmus nuo kaitros masę pertrinti elektriniu trintuvu. Tada sudėti į tartaletes ir palaikyti keletą valandų šaldytuve, kad masė apstingtų.
Egidija JOKUBAUSKAITĖ
Asmeninio albumo nuotr.