Gardžiuokimės su… Girkalių bendruomene
Girkalių kultūros namuose šurmuliavusios Moliūgo šventės dalyviams organizatoriai dovanojo ne tik dvasingų akimirkų, bet ir žemiškų malonumų – bendrystę su gardžiais valgiais.
„Moliūgo mes nesiejame su Helovynu – tai gamtos dovana, rudens daržovė, viena iš paskutiniųjų pargabenama iš daržo. O kiek joje vitaminų, kokių skanių valgių iš jos galima pagaminti“, – šypsojosi Girkalių bendruomenės pirmininkė Gražina Bakevičienė.
Kretingalės kultūros centro Girkalių kultūros skyriaus darbuotojai neseniai surengė teatralizuotą renginį, kurį išmoningai papildė įsijungusi kaimo bendruomenė – pasiūlė valgių iš moliūgo degustaciją. Nebe pirmą rudenį surengus šventę girkališkės šeimininkės susirinkusiuosius vaišina patiekalais iš moliūgų, ir ne tik blynais – kasmet vis kitokiais. G. Bakevičienė patikino, kad dabar moliūgų sezonas, bet valgiai iš jų – ne kasdien ant stalo, tik ypatingomis progomis. Ir tą šventišką vakarą renginio dalyviai turėjo galimybę paragauti karališkų pyragų, dieviško troškinio, supilto į išskaptuotą moliūgą, ir ypatingos moliūgų sriubos. Viliojo ir užtepėlės – aštrios ir saldžios. O kaip neparagauti moliūgų likerio! Visa tai pagamino darbščios, išradingos Girkalių kaimo šeimininkės. „Esame stipri komanda – įvairių valgių paruošėme“, – džiaugėsi G. Bakevičienė.
Girkališkė Jūratė Saltykovienė pasidalijo išskirtinio troškinio receptu.
Moliūgo troškinys su mėsa
Reikia 2 kg moliūgų, 1 kg vištų šlaunelių mėsos, 6 morkų, 6 bulvių, 1 saldžios bulvės, 300 g pievagrybių, 6 svogūnų, 1 poro, didelio baklažano, 600 g avinžirnių, 200 g sviesto, sojos padažo, įvairių prieskonių, druskos, 2 šaukštelių cukraus, petražolių, krapų.
Vištieną apkepti su svogūnais, poru, bulves ir saldžiąją supjaustyti kubeliais ir sudėti į troškintuvą kartu su vištiena, užpilti sultiniu ir troškinti. Kepti likusias daržoves ir paeiliui sudėti į troškinį. Troškinti, kol suminkštės daržovės, pagal skonį įberti cukraus. Baigiant sudėti krapus, petražoles.
Virginija LAPIENĖ