Gardžiuokimės su… judrėniške Irena Marauskiene

Aut. nuotr.: judrėniškė I. Marauskienė: „Kulinarinio paveldo klasika: bulvės su lupena – prie kastinio ir silkės. Visiems linkiu, kad pavyktų gardžiai pagaminti kalėdinius patiekalus.“

Judrėniškiai nuo seno garsėja svetingumu ir vaišingumu. Kulinarinio paveldo tradicijos – Judrėnų išskirtinis ženklas.


Judrėniškė Irena Marauskienė nė vieno pro duris neišleis tuščiu skrandžiu. Bendruomenės namuose svečiai iš malonumo aikčioja paragavę jos kastinio, cibulynės, silkės, o ir garsiųjų cepelinų su ypatingai gardžiu, sveikuolišku įdaru.
Pagiriama už skanų valgį Irena tik ranka numoja: esą jos nuopelnai maži, jai svečius užganėdinti padeda ir daugiau talkininkų iš Judrėnų bendruomenės.
45-erių darbo stažą turinti, o dabar pensijoje į aštuntą dešimtį įkopusi guvi Irena nelinkusi sudėjusi rankas sėdėti. Tad tradicinių valgių gaminimas yra ir jos pomėgis, ir užsiėmimas. Dabar judrėniškė jau ir nebepamena, kada pradėjusi šeimininkauti. Jos nuomone, lietuviški valgiai yra neįmantrūs, o be bulvių tai jau tikrai neįsivaizduojami.
Nėra svečio, kuris nepagirtų Irenos cepelinų su morkų įdaru. 
Irena jiems daro įprastą tarkių ir virtų bulvių masę. Tačiau svarbiausia yra gerai sušutinti įdarą, kuriam reikia vos kelių ingredientų. Smulkiai tarkuotas morkas, aguonas keptuvėje reikia pašutinti kartu su grietinėle, galima ir sviestu, įdėti druskos, cukraus pagal skonį. Svarbu, kad šutinant grietinėlė išgaruotų. Ar šį įdarą jums pavyks padaryti tokį gardutėlį, kokį padaro Irena, sužinosite tik patys pabandę.


Vilija BUTKUVIENĖ

1 Komentaras

  • ŠAUNUOLĖ ŽINAU KAD JOS PATIEKALAI LABAI GARDŪS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių