Gardžiuokimės su… kulinarijos eksperte

Mėsos kukuliai, patiekti su šilta bulvių koše, mėgstamu padažu ir daržovėmis, – patiekalas, kuris pažįstamas ir keliantis nostalgiją beveik kiekvienam. Vištiena, jautiena, kiauliena, aviena – kiek mėsos rūšių, tiek įvairiausių variacijų, kurios bent kartą yra atsidūrusios ant mūsų pietų ar šventinės vakarienės stalo.


Pasak maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, daugelis mėsos kukulius sieja su Švedija, visgi kulinarai šį patiekalą kildina iš Artimųjų Rytų. Čia jis dar vadinamas kofta – maltos mėsos (dažniausiai avienos) ir prieskonių kukuliais, tradiciškai patiekiamais su ryžiais ir pitos duonele.
B. Baratinskaitė teigia, kad, norint sulaukti skanaus rezultato, vertėtų įsidėmėti kelias esmines mėsos kukulių gamybos taisyk­les: „Nors kukuliai gali būti gaminami iš bet kokios mėsos, pasirinkę riebesnę mėsą, kaip pavyzdžiui, jautieną, ėrieną ir kiaulieną, gausite kur kas minkštesnius kukulius. Gaminant iš bet kokios paukštienos svarbu neperkepti, kadangi mėsa gali išsausėti ir tapti kieta. Taip pat smulkintą mėsą prieš gamybą patariama laikyti kuo šalčiau, bus paprasčiau formuoti rutuliukus ir kepami jie neiširs.“
Ekspertė pabrėžia, kad į mėsos kukulius pravartu įdėti drėgmės suteikiančių ingredientų, kaip pavyzdžiui, džiūvėsių su pienu arba piene išmirkyta balta duona. Mėsoje esantys baltymai kaitinami susitraukia, tad šie ingredientai padeda išvengti sausumo pojūčio. „Pagardinę prieskoniais mėsos kukulius rankomis formuokite švelniai, stipriai nespauskite, kadangi per smarkiai suslėgti jie gali būti sunkiai sukramtomi, tarsi guminiai“, – pataria maisto ekspertė.

Sūriu įdaryti mėsos kukuliai
Reikės 4 plėšomo sūrio lazdelių, 225 g maltos jautienos, 225 g maltos kiaulienos, 100 g džiūvėsėlių, 1 kiaušinio, 2 arbatinių šaukštelių smulkintų petražolių, pusės česnako, 25 g parmezano sūrio, žiupsnelio druskos, pipirų, 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, 400 g konservuotų pomidorų arba natūralaus pomidorų padažo.
Gaminimas. Sūrio lazdeles pjaustykite 2,5 cm dydžio kubeliais ir atidėkite į šalį. Vidutiniame dubenyje maišykite jautieną, kiaulieną, džiūvėsėlius, kiaušinį, petražoles, smulkintą česnaką ir parmezano sūrį. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Formuokite mažus rutuliukus ir į vidų įspauskite po sūrio gabalėlį, sandariai užspausdami mėsą. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Dėkite mėsos kukulius ir kepkite, kad apskrustų iš visų pusių. Kai mėsos kukuliai gražiai apskrus, išimkite juos iš keptuvės. Į švarią keptuvę supilkite konservuotus pomidorus arba padažą ir į jį dėkite mėsos kukulius. Šaukštu užpilkite padažo ir ant kukulių viršaus. Uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite dar apie 12 minučių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių