Gardžiuokimės su… režisiere Jūrate Grigaitiene
„Nors kartais ir norėtųsi dažniau pasisukioti virtuvėje, išbandyti naujų receptų, vis pritrūksta tam laiko“, ‒ sako pašnekovė prisimindama, kaip dažnai skaniu maistu palepindavo mama.
Būna progų arba šiaip dienų, kai norisi leisti skrandžiui pailsėti nuo mėsiškų patiekalų ir pasimėgauti kažkuo lengvu, bet sočiu. Būtent toks yra Jūratės iš Birbinčių kaimo brokolių apkepas. „Šis receptas mūsų šeimoje atsirado visai neseniai ‒ maždaug prieš dvejus metus. Pamenu, turėjau nusipirkusi keletą brokolių ir vis svarsčiau, ką skanaus, paprasto iš jų galima pagaminti“, ‒ pasakoja režisierė. Patiekalo receptą radusi internete, netrukus nusprendė pabandyti ir pati. Nuo to laiko šiuo valgiu mėgaujasi ir šeimininkė, ir visa jos šeima: „Tai išties sotus ir gardus apkepas, kai norisi mažos pertraukėlės nuo mėsos.“ Anot Jūratės, šis receptas neįpareigoja turėti įmantrių produktų arba skirti daug laiko gaminimui. Ir dėl šios priežasties moteris šį apkepą dažniausiai kepa gavėnios ar advento laikotarpiu, penktadieniais, kai laikomasi pasninko, arba savaitgaliais, kai prie stalo susirenka visa šeima ir nesinori ilgai suktis virtuvėje.
Brokolių apkepas su sūriu
Reikės 1 brokolio galvos, 3 kiaušinių, 100 ml liesos grietinėlės, 50‒70 g fermentinio sūrio, 4 šaukštų kukurūzų arba kvietinių miltų, druskos, pipirų (pagal skonį).
Brokolio galvą švariai nuplauti ir išskirstyti žiedynais. Sudėti į verdantį puodą ir virti apie 3‒5 minutes, kol suminkštės, tada nukošti. Sūrį sutarkuoti burokine tarka. Į indą įmušti kiaušinius, supilti grietinėlę (tinka ir riebus pienas), sudėti apvirtus brokolius ir viską gerai sutrinti elektriniu trintuvu. Tuomet sudėti tarkuotą sūrį, miltus, gardinti druska ir pipirais pagal skonį ir visą masę gerai išmaišyti. Kepti iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Skanaus!
Egidija JOKUBAUSKAITĖ
Asmeninio archyvo nuotr.