Gardžiuokimės su… Sigita Zaveckiene iš Girininkų

„Visos mūsų kaimo moterys geros šeimininkės – ir iš kirvio gali išvirti sriubą“, – juokavo Sigita. Bet kaimynės žino šios pomėgį suktis virtuvėje, ne kartą gardžiavosi jos skaniais valgiais.
Girininkų bendruomenės moterys, susirinkusios į mankštą ar repeticiją, neskuba skirstytis joms pasibaigus – susėda prie arbatos puodelio, vaišinasi atsineštais valgiais ir dalijasi jų receptais. „Mūsų kaimo moterys gali ir iš kirvio sriubą išvirti“, – juokavo S. Zaveckienė. Bet ji itin mėgsta sukiotis virtuvėje – geba ne tik savo šeimą pamaitinti, bet prireikus ir būriui žmonių vaišes paruošia. Neretai svečius nudžiugina tradiciniais patiekalais, kurių skonį jau būna pamiršę.
Tą kartą susibūrusios girininkiškės ragavo Sigitos patiekalus, pagamintus iš rudens gėrybių. Apetitą žadino sumuštiniai su grybais. „Vakar vyras iš miško parnešė grybų. Išviriau, sumaliau kartu su keptais svogūnais, taip pat ir silkę. Sumaišiusi užtepiau ant baltos duonelės, kurią prieš tai galima paskrudinti“, – receptą atskleidė S. Zaveckienė. Ji pridūrė, kad grybų turi būti dvigubai daugiau nei silkės. Šis receptas – iš jaunystės: viename vakarėlyje paragavo sumuštinių ir pradėjo juos gaminti.
Girininkiškės prisiminė kaimynės Irenos Žilienės gardžius grybų kotletus, kurių recepto ji neslepia. Atšildžiusi šaldytus grybus (pusę litro) susmulkina smulkintuvu. Į masę deda smulkintų keptų svogūnų, druskos, pipirų, 2 šaukštus manų kruopų, 2 kiaušinius. Sumaišiusi masę, šaukštu deda į įkaitusią keptuvę. Labai skanūs apskrudę blyneliai.
Moterys gardžiavosi ir S. Zaveckienės užtepėle, kurią gaminti paskatino jaunystėje matyta nepažįstama daržovių „ikra“. Išsiaiškinusi, kas tai yra, dabar pati skaniausią verda.

Daržovių „ikra“
Reikia 5 kg pomidorų, 1 didelės cukinijos, 3 svogūnų, 1 aitriosios paprikos, česnako, 3 šaukštų cukraus, 3 šaukštų druskos, pagal skonį acto, pipirų, lauro lapų. Supjausčius daržoves, sudėjus prieskonius virti puode apie 10 minučių, smulkintuvu susmulkinti ir, kelias minutes pakaitinus, supilstyti į iškaitintus stiklainius.

Virginija LAPIENĖ
Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių