• 30 rugsėjo, 2022
|

Gardžiuokimės su su edukatore Aurelija Pociuviene

Suklysite, jei Veiviržėnų Amatų centre, saugodami figūrą, atsisakysite pasivaišinti edukatorės Aurelijos Pociuvienės varškės pyragu. Atrodo, kad tų pyragų su varške esame ragavę daug ir kai kas jau gal net atsivalgę. Bet tokio gardumo, kaip iškepa Aurelija, tikrai dar nesate ragavę.


Amatų centre nuolat vyksta įvairios edukacijos, susitikimai, parodų atidarymai. Čia vyrauja jauki, draugiška atmosfera, o vaišės su namie keptu pyragu ir žolelių arbata renginio dalyviams padeda artimiau susipažinti. Šviežutėlis Aurelijos keptas varškės pyragas malonino ir Veiviržėnų miestelio šventės išvakarėse užsukusius žmones į Amatų centrą pažiūrėti jaunosios veiviržėniškės kūrybos darbų parodos rėmeliuose.
Aurelija tik kukliai nusišypso pagirta už gardų ir lengvo skonio pyragą. Ji maloniai savo kepinio receptu sutiko pasidalinti su „Bangos“ skaitytojais.


Vilija BUTKUVIENĖ
Autorės nuotr.

Varškės pyragas
Tešlai reikės: 150 g minkšto sviesto, jį išsukti su 3 v. š. cukraus pudros ir kiaušinio tryniu. Labai gerai išsukus, dėti 3 v. š. grietinės, 1 citrinos nutarkuotą žievelę, 200–250 g miltų. Paruoštą tešlą atvėsinti šaldytuve, apie 1–2 val.
Po to kočiotą tešlos gabalą, pakėlus kraštus, dėti į skardą (dugną padengti kepimo popieriumi).
Varškės masė: 3 kiaušiniai, 1 baltymas, 5 v. š. cukraus išsukti ir dėti gerai pertrintą 9 proc. riebumo varškę (600–650 g), 100 g grietinės, 1 citrinos sulčių, pusę arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, sumaišytų su 2 v. š. miltų.
Paruoštą varškės masę pilti į skardą ant iškočiotos tešlos. Į varškę galima dėti razinų, džiovintų abrikosų, įvairių uogų.
Ant varškės viršaus – supjaustytų konservuotų abrikosų ar persikų, obuolių skiltelių.
Pyragą kepti apie 40 minučių 170–180 °C laipsnių temperatūroje.
Skanauti atvėsusį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių