Gardžiuokimės… su ukrainiečių virtuve
Kiekvienos ukrainiečių šeimos garbės reikalas – iš kartos į kartą perduodamas ir ilgus metus tobulintas barščių receptas.
Pateikiame „bazinį“ receptą, padėsiantį išvirti puikius barščius ir suteikiantį galimybę eksperimentuoti: išbandykite iš liesesnės ar riebesnės mėsos virtą sultinį, jam naudokite skirtingus kaulus, kiaulieną keiskite riebia paukštiena, dalį vandens pakeiskite natūralia gira, barščius gardinkite prieskoninėmis žolelėmis, sutrintų lašinių pagardu, įdėkite truputį džiovintų baravykų, improvizuokite!
Jums reikės 500 g jautienos (idealu – su kaulu), 500 g kiaulienos (idealu – su kaulu), 1 morkos, svogūno, paprikos, 2 burokėlių, 300 g kopūstų, 200 g bulvių, 1–2 šaukštų pomidorų pastos. Kepimui reikės aliejaus; pagal skonį lauro lapelių, druskos, pipirų.
Mėsą supjaustykite postambiais kubeliais, sudėkite į gilų puodą (jeigu mėsą pjovėte nuo kaulų, į puodą sudėkite ir juos), užpilkite 3 litrais šalto vandens, užvirinkite, kaitrą sumažinkite ir virkite 2 val. Mėsa bus minkštutėlė, o puode susidarys sodrus sultinys, kurį beliks papildyti daržovėmis. Jeigu virėte su kaulais, juos išgriebkite. Jeigu norite skaidraus sultinio, išgriebę mėsą sultinį galite perkošti per sietelį.
Burokėlius nulupkite, sutarkuokite arba supjaustykite šiaudeliais. Dėkite į keptuvę su šaukštu įkaitinto aliejaus, keletą minučių pakaitinkite, uždenkite dangčiu ir palikite pasitroškinti apie 10 min., tada įmaišykite pomidorų pastą ir viską troškinkite uždengę dar 20 min. Atidėkite.
Į puodą su sultiniu ir mėsa sudėkite lauro lapus, plonais šiaudeliais pjaustytus kopūstus, tada – kubeliais pjaustytas bulves. Virkite, kol kopūstai ir bulvės suminkštės (bet ne sutiš).
Morką nuskuskite ir supjaustykite šiaudeliais, svogūną – pusžiedžiais. Atskiroje keptuvėje apkepinkite aliejuje. Apkepintas daržoves sudėkite į puodą. Į jį taip pat dėkite nedideliais šiaudeliais supjaustytą papriką, iš anksto su pomidorų pasta patroškintus burokėlius. Virkite dar 10 minučių. Barščius pagardinkite druska, pipirais, kaitrą išjunkite, puodą uždenkite ir palikite pastovėti 20 min., kad skoniai susijungtų.
Ukrainietiški barščiai tradiciškai tiekiami su šaukštu riebios grietinės ir česnakiniu sviestu apteptomis šiltomis mielinėmis bandelėmis. Žinoma, kitoks jūsų mėgstamas garnyras (pavyzdžiui, šviežiai išvirtos žalumynais pagardintos bulvės) irgi puikiai tinka.
Daugiau: Voke 3