Gardžiuokimės su… ukrainietėmis iš Judrėnų

Aut. nuotr.: Julija ir Natalija sako, kad ukrainietiški barščiai, virti ant laužo didžiuliame katile, yra tokie gardūs, kad prisiminimai apie ypatingą skonį išlieka amžiams.

Oninių šventėje praėjusį sekmadienį Vėžaičių Skinijos slėnyje skleidėsi gardūs ukrainietiškų barščių kvapai. Judrėnuose gyvenančios ukrainietės pabėgėlės Natalija ir Julija juokavo, kad jos nacionalinį patiekalą sugeba išvirti net iš kirvio.
Gera nuotaika spinduliuojančios ukrainietės kalbėjo, jog joms Judrėnuose gyventi gera, viena iš jų dirba vietinėje lentpjūvėje, o kita, nors karo padariniai ir baugina, visgi ruošiasi artimiausiu metu grįžti į savo namus Černigovo apskrityje. Mat dukrytė eis į pirmąją klasę, nori, kad mokytųsi ukrainietiškoje mokykloje.
Ilgesio dėl Tėvynės ašarą nubraukdamos vėl su giedria nuotaika ukrainietės atskleidė keletą ukrainietiškų barščių paslapčių. Viena jų, jei juos valgai tik išvirtus, tai vadinasi ne barščiai, o sriuba. Barščiai valgomi kitą dieną ir tada jie yra skaniausi. Barščiams skirtas sultinys dažniausiai verdamas iš mėsingų jautienos kaulų, tačiau jis dažnai papildomas ir kita mėsa – įprastai riebesne kiauliena ar paukštiena, bet gali būti naudojama pati įvairiausia mėsa, skirtingų rūšių gabaliukai, kaulai, rūkyti šonkauliukai ir kt. Įprastą barščių daržovių derinį labai dažnai papildo ir kitos daržovės: saldžiosios paprikos, bulvės, pomidorai (arba pomidorų pasta).
Svarbu išlaikyti tradicines proporcijas – burokėlių ir kopūstų barščiuose turi būti gausu, o visų kitų daržovių bei pagardų reikėtų dėti 2–3 kartus mažiau. Išvirti barščiai neįsivaizduojami be grietinės ir mielinių bandelių, apteptų česnakiniu sviestu ir apibarstytų žolelėmis, tačiau užkietėję barščių mėgėjai šią sriubą gardina dar ir trintais lašiniais. Tiesa, Natalija ir Julija pastebėjo, kad lietuviai prie barščių bandelių nelabai nori. „Matyt, stengiasi lieknas figūras išlaikyti“, – juokavo ukrainietiškų barščių virėjos.


Vilija BUTKUVIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių