Gardžiuokimės su… vėžaitiške Stanislava Grykšiene

Nedosnus šis ruduo pomidorų augintojams – daržo lysvėse pajuodavo vos tik užmezgę vaisius. Šiltnamiuose irgi anksti pradėjo nykti. Tačiau dar turime sukaupę ir nespėjame jų suvalgyti. Vėžaitiškė S. Grykšienė pasidalijo patirtimi, kaip pomidorus konservuoja žiemai.
„Tai mano laisvalaikis rudenį“, – šypsojosi senjorė Stanislava, iš pomidorų likučių gaminanti natūralias medžiagas išsaugančius konservus.
Ši daržovė išskirtinė, nes kaitinant išsiskiria likopenas, stiprus antioksidantas. Jo yra ir žaliuose pomidoruose, bet karštyje daugėja. Specialistų teigimu, ši medžiaga labai naudinga žmogaus organizmui, teigiama, kad saugo širdį.
„Mūsų šeima mėgsta pomidorus savo sultyse, – kalbėjo S. Grykšienė. – Nulupusi odelę, supjaustau į kelias dalis ir dedu į iškaitintus litrinius ar mažesnius stiklainius, įberiu arbatinį šaukštelį druskos (be kaupo). Mėgstantys gali ir skiltelę česnako įmesti. Į didelį puodą įkloju rankšluostėlį, įpilu vandens, sudedu dangteliais pridengtus, bet neužsuktus stiklainius ir kaitinu nuo užvirimo 20–25 min. Išėmusi sandariai užsuku ir ataušusius – į rūsį. Žiemą turime skanių, sveikų, natūralaus skonio konservuotų pomidorų.“
Tačiau šiemet pabandė paprasčiau: nulupusi ir supjausčiusi pomidorus sudėjo į puodą ir kelias minutes pakaitinusi, supylė į paruoštus stiklainius. „Pabandžiau eksperimentuoti: įdėjau smulkintų paprikų ir bazilikų lapelių“, – atskleidė pašnekovė.
Virginija LAPIENĖ
Asmeninio archyvo nuotr.













