Gardžiuokimės su… virėja Violeta BARKAUSKIENE

Autorės nuotr.: V. Barkauskienė su šypsena sukasi ir namų, ir „Bastilijos“ virtuvėje.

Vaikystėje su močiute grybukus kepusi Violeta – profesionali konditerė ir duonos kepėja. Vis dėlto be streso viena pati galėtų paruošti vaišes nemažam būriui svečių. Juos vaišintų ir užkandžiais, ir karštais patiekalais, ir desertais. Gargžduose „Bastilijos“ kavinėje dirbanti moteris „Bangos“ skaitytojams atskleidė ypač skanaus kepsnio receptą.


Šilutės rajone gyvenusi Violeta prisimena, kad močiutė buvo puiki šeimininkė. Ji sugebėjo paruošti maistą ir vestuvėms, ir kitoms progoms. „Buvau šeštokė, kai jau padėdavau močiutei kepti grybukus. Patiko. Baigusi Švėkšnos vidurinę mokyklą nusprendžiau Kaune įgyti konditerės ir duonos kepėjos profesiją. Pirmoji darbovietė – Klaipėdos duonos kombinatas. Kepiau ir duoną, ir batoną, ir riestainius – viską, ką skirdavo jauniems specialistams“, – pasakojo V. Barkauskienė. Ištekėjusi Violeta apsigyveno Gargžduose, o dirbo tuo metu populiariame restorane „Saliutas“. Vėliau, gimus sūnums, darbą virtuvėje paliko 19 metų – „Naminuko“ darželyje maisto sandėlyje išduodavo produktus darželio virėjoms. Nors buvo daug popierizmo, bet ir darželyje, sako, patiko. Kai įstaigoje ėmė mažinti etatus, vėl grįžo prie maisto ruošimo. „Kurį laiką dirbau vienoje Palangos kavinėje, po to „Bastilijoje“. Taip ir laksčiau, bet jau keleri metai – tik Gargžduose. Į darbą „Bastilijoje“, kuri priešais mano namus, einu su meile“, – šypsojosi moteris. Kavinėje ji gamina desertus, šaltuosius užkandžius ir „Žemaičių blynus“, o namuose – daugelį patiekalų iš kavinės meniu: įvairiai įdarytą vištieną, menkę ir kt. „Sesė stebisi, kad ir poilsio dienomis namuose aš mėgstu virti ir kepti. Turbūt tą pomėgį paveldėjau iš močiutės. Sūnus Vygandas, gyvenantis Švedijoje, irgi mėgsta suktis virtuvėje, o iš Švedijos grįžęs ir Vaiteliuose įsikūręs Mangirdas sako, kad niekas neiškepa tokio skanaus sprandinės kepsnio su baravykų padažu, kaip aš“, – įvertinimu džiaugėsi Violeta. Anūkus ji lepina blyneliais „Fantazija“, verdamais aliejuje, su varške ir persikais. Namų virtuvėje jai padeda anūkė Gabija. Žinoma, močiutė anūkei verda ir spurgyčių, kurios ypač gardžios su braškių uogiene ir grietine. Pati Violeta labiausiai mėgsta mėsos patiekalus ir kviečia išbandyti sprandinės kepsnio receptą.

Sprandinės kepsnys
Sprandinę susipjaustyti porcijomis pan. po 200 g. Sumaišyti garstyčių, medaus, druskos, pipirų, kmynų, česnakų, truputį sojos padažo (galima dar įdėti truputį majonezo) ir gerai įtrinti, pamaigyti kiekvieną mėsos gabaliuką. Palaikyti parą šaldytuve. Kepti galima ant grotelių arba orkaitėje apie valandą 200 laipsnių temperatūroje. Kepsnys bus minkštas.
Padažui reikės šviežių arba šaldytų baravykų. Pakepus su svogūnu, paruošti grietinės, sviesto ir miltų padažą. Viską sumaišius – aplieti sprandinės kepsnį.


Laima ŠVEISTRYTĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content