Gardžiuokimės su… virtuvės šefu Federico Meschino
Žiemos vakarą nuoširdžios šypsenos, atviri pokalbiai ir gardi vakarienė – kas galėtų būti maloniau? Virtuvės šefas Federico Meschino kviečia kelioms gardžioms akimirkoms nusikelti į spalvingąją Italiją.
Virtuvės šefas F. Meschino save vadina maisto mylėtoju ir teigia, kad meilę kulinarijai atrado jau vaikystėje, nes tai reiškė ne tik skanią vakarienę, bet ir laiką, praleistą kartu su šeima. „Atsivežiau savo meilę maistui į Lietuvą ir būtent čia nusprendžiau gilintis į kulinarines šalies tradicijas bei atnešti kažko savito“, – pasakoja F. Meschino.
Tradicinė fokačija
Šis receptas nukels net į senovės Romą. Fokačija – tai itališka duonelė, kai kur vadinama baltąja pica, išsiskirianti ne tik savo forma, bet ir pirštais suformuotomis duobutėmis. Receptas skirtas kepti 30×40 cm skardoje. Raugui reikės 150 g kietagrūdžių kvietinių miltų, 150 ml kambario temperatūros vandens, 3 g sausų mielių. Tešlai reikės 500 g kietagrūdžių kvietinių miltų, 350 ml kambario temperatūros vandens, 4 g sausų mielių, pusės v. š. druskos, 30 ml tyro alyvuogių aliejaus, 1 v. š. medaus. Emulsijai reikės 25 ml tyro alyvuogių aliejaus, 50 ml vandens, 1 v. š. druskos.
Gamindami raugą, į didesnį dubenį suberkite miltus, įpilkite šilto vandens ir mielių. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti 2 val. Tešlos gamybai paimkite didesnį dubenį, į jį įdėkite raugą, įberkite miltų, mielių, palengva maišykite. Į masę įmaišykite medų, įpilkite vandens, įberkite druskos ir viską išmaišykite. Tešlą išimkite iš dubens, padėkite ant stalo ir viduryje tešlos suformuokite duobutę. Į duobutės vidų įpilkite alyvuogių aliejaus ir dar kartą išminkykite tešlą. Ją įdėkite į dubenį. Viską uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite stovėti dar 2 val. Kepimo skardą ištepkite aliejumi, įdėkite tešlą ir leiskite pastovėti dar 30 min. Tešlą tolygiai paskirstykite per visą skardos paviršių ir pirštais padarykite skylutes. Paruoškite emulsiją: į dubenį įpilkite aliejaus, vandens ir druskos ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą emulsiją tolygiai paskirstykite ant tešlos skardoje, pripildydami suformuotas skylutes. Įkaitinkite orkaitę ir kepkite 255 laipsnių temperatūroje 20 min., kol duonelė įgaus gintarinį atspalvį.