gargždiške Regina Girgždiene

Gargždiškė R. Girgždienė su vyru Algirdu į Liepų žydėjimo šventę Vaiteliuose atvažiavo ne tuščiomis, o nešini dar šiltu obuolių pyragu ir duonele.

Į Vaiteliuose neseniai vykusią Liepų žydėjimo šventę gargždiškė Regina Girgždienė su vyru Algirdu atsivežė didelį dar šiltą pyragą ir kepalėlį ryte iškeptos duonelės. „Koks gražus pyragas!“, „Ar tu ir duoną kepi?“ – stebėjosi vaiteliškiai, o ragaudami teiravosi recepto.

„Pyragui reikės 6 kiaušinių, 1 stiklinės aliejaus, 2 stiklinių cukraus, bet dedu mažiau, nes būtų per saldus. Tada šaukštelis kepimo ir truputis citrinos miltelių (jeigu mėgstate tą skonį), vanilinio cukraus, 2 stiklinės miltų, 6 dideli nulupti ir kubeliais supjaustyti obuoliai“, – vardijo Regina. Pirmiausia ji sumaišo kiaušinius, aliejų ir cukrų, tada likusius produktus ir pila į skardą. „Ką turiu šaldiklyje, tuo puošiu pyrago viršų. Tinka ir raudonieji, ir juodieji serbentai, avietės, šilauogės, aronijos. Dar pabarstau cinamonu“, – išbandžiusi visokią puošybą sakė moteris. Kadangi galima rinktis įvairias uogas, tad pyragas kas kartą atrodo lyg būtų keptas pagal kitą receptą. Skardą Regina deda į šaltą orkaitę ir kepa apie valandą. Jei ruošiatės į svečius ar jų laukiate, ko gero, verta kepti pyragą pagal pateiktas proporcijas. Na, o jei valgysite dviese, galbūt pakaks ir perpus mažesnio.

Regina prisipažino esanti smulkmeniška ir kepanti tiksliai pagal receptą. Prieš daug metų viena pažįstama jai davė duonos raugo. „Kartą pavaišinau ją savo duona, tai ji nustebo, kad aš dar tebekepu“, – prisiminė Regina, kurios šeimynai labiausiai patinkanti kvietinė duona. „Miltus visada sveriu ir nėra buvę, kad bent keliais gramais jų įberčiau daugiau, „iš akies“ – mėgstu tikslumą kaip vaistinėje“, – šypsojosi Regina. Duoną kambario temperatūroje raugina 12 valandų, jei oras karštas, pakanka 10 ir net 8 valandų, nes jei perrūgsta, kepama duona sukrenta.

Moteris sakė, kad ruošti maistą jai nesunku, o saikingai su vyru valgo beveik viską. Tačiau kisieliaus nemėgsta nė kuris, nepamėgo ir vaikai. „Neverdu ir saldžios sriubos. Nelabai mėgstu žuvį, gal dėl to, kad vaikystėje mama dažnai duodavo žuvų taukų. Jūros gėrybės netinka man ir pagal kraujo grupę, o iš grybų valgau tik voveraites“, – paklausta apie mėgstamus ir nemėgstamus patiekalus vardijo gargždiškė.

Laima ŠVEISTRYTĖ

Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių