teismo pirmininke Jurgita GRIGONIENE

Klaipėdos rajono apylinkės teismo teisėja, šiuo metu vadovaujanti teismui, Jurgita Grigonienė po įtempto darbo grįžusi namo, suka tiesiai į virtuvę. Kartais nebelieka laiko įžengti į šalia esančią poilsio erdvę. „Virtuvė – tai šeimos sambūrio centras. Maistas – ir jausmai, ir šiluma, ir bendravimas“, – sakė pašnekovė.

Gyvenimas virtuvėje

Valgį gaminti mėgstanti J. Grigonienė ne tik lepina savo šeimą sveiku, gardžiu maistu, bet ir perteikia šią savo patirtį vaikams. Ji mėgsta juokauti: „Kas neverda, tas nevalgo“.

Vos tik pradėję vaikščioti ir galėdami pasiekti stalo viršų, Grigonių sūnus ir dvi dukros tapo mamos pagalbininkais virtuvėje kepant sausainius ir pyragus. „Ir aš studijuoti išvykau mokėdama kepti pyragus – daugiau nieko nemokėjau“, – šypsojosi J. Grigonienė.

Vyresnieji vaikai – penkiolikmetė Saulė ir dvylikametis Liutauras patys išminko tešlą ir išsikepa saldumynų. Tešlą maišyti mamai dabar padeda pagrandukė – penkiametė Liepa, iš sesės perėmusi kadaise iš Portugalijos tėvų parvežtą prijuostėlę.

J. Grigonienė prisipažino, kad virtuvėje pačiai norisi viską padaryti. „Tačiau sąmoningoms mamoms reikia planuoti laiko darbui su vaikais, – įsitikinusi pašnekovė. – Smagu visiems gaminti valgį, ir šis skanesnis.“

Taigi Grigonių šeimos gyvenimas vakarais, savaitgaliais ir per atostogas verda virtuvėje. Pamokas ruošiantiems vyresniesiems prireikus pasitikslinti, ar teisingai išsprendė uždavinį, šie ateina į virtuvę. „Bet aš pirmiausia paprašau supjaustyti daržoves ar ką nors kita padaryti, – šypsojosi ji. – Taigi stengiuosi ir vaikus įtraukti į maisto gaminimą. Juk tai ir jausmai, ir šiluma, ir bendravimas.“

„Skanių“ idėjų – iš užsienio

J. Grigonienė džiaugiasi, jog Gargždų miesto mokyklų valgyklose skaniai maitina vaikus. Ir ji stengiasi kartą per savaitę pietauti kavinėje. „Kasdien nusibostų, kaip ir namuose“, – sakė ji.

Pažintines keliones mėgstanti Jurgitos šeima parsiveža ir idėjų, kaip paįvairinti namuose savo valgiaraštį, kad šis nepabostų. Antai Bulgarijoje labai sudomino energetinių salotų receptas: kalnas petražolių, pjaustyti pomidorai, smulkinti graikiški riešutai, visa tai pagardinta citrinos sultimis, druska ir aliejumi. „Parsivežame neįprastų prieskonių, kurie Lietuvoje dar nebūna išmėginti, o vaikams lauktuvių – prijuosčių“, – šypsojosi Jurgita.

Ji pasakojo, kad šeima valgo įvairų maistą. Rytą – daug vaisių, nes įsitikinę, kad tuomet organizmas juos geriausiai įsisavina. Ant pietų stalo – įdomesnės salotos, sriuba, troškiniai. Jie labai vertina tėvų užaugintas daržoves. Patys važiuoja rinkti mėlynių, spanguoliauti.


MOLIŪGŲ KEKSIUKAI

Reikia 125 g jogurto, 2 kiaušinių, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, 300 g moliūgų tyrės, 115 g aliejaus, druskos, 210 g miltų, 150 g cukraus.

Nuluptą moliūgą supjaustyti ir kepti orkaitėje apie 20 min. Atvėsus ištrinti trintuvu.

Sausus produktus sumaišyti ir persijoti į dubenį. Lengvai išplaktus kiaušinius sumaišyti su moliūgo tyre, aliejumi ir jogurtu. Abi mases sumaišyti, dėti į keksiukų formeles. Galima pagardinti razinomis ir riešutais, kuriuos prieš tai reikia pavolioti miltuose. Viršų papuošti riešutais ir kepti 180 C temperatūroje apie 30 min.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių